Podcast om at skrive

Jeg elsker at lytte til podcasts. Især fordi jeg kan lave noget helt andet end at skrive, når jeg lytter. Fx kan jeg tegne eller farvelægge, eller jeg kan redigere billeder. Jeg kan også gå en tur udenfor eller okse af sted på crosstraineren i fitness. 

Jeg hører mange forskellige podcast, og fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde handler om litteratur og at skrive. Skønlitteratur på P1 er altid godt, og det er Bogfolk også. Så bliver jeg opdateret på alle de nye tendenser og store værker, nu hvor jeg ikke længere læser litteratur på uni. 

Men for tiden kan jeg bedst lide at høre om skriveprocessen. Om det kreative ved at skrive. Jeg bliver så inspireret af at høre om andres proces, og jeg suger til mig, når det kommer til arbejdsmetoder. Jeg kan anbefale to podcasts, der virkelig er gode: Forfatterhjørnet og Plotcast. I disse to podcasts snakker både kendte og lidt mindre kendte om at skrive, og hvis du kan lide at skrive selv, kan jeg kun sige, at du skal lytte.

Ellers er Emma Martinys podcast af samme navn også rigtig godt. Det handler ikke som sådan om at skrive, men det handler om at være selvstændig og kreativ, og det er jo et emne, der er interessant for mange forfattere. Faktisk bliver jeg selv interviewet af hende i denne uge, så der handler det lidt mere om at skrive - tag og lyt med der også. Jeg skal nok linke, når det er. 

Til sidst vil jeg anbefale Den store roman på Radio24syv. Det er virkelig interessant at følge en forfatter i en måned og høre om de forskellige aspekter i skriveprocessen. 

Lektørudtalelse - Løgnen

Jeg har slet ikke fået skrevet noget om lektørudtalelsen på Løgnen. Det må være rejsen ... Det siger vi i hvert fald lige. I ved, vulkantrekking, kridhvide sandstrande og dovendyr får altså ens tanker langt, langt væk. 

Løgnen

Her er et lille udpluk af lektørudtalelsen på min skønne, lyserøde bog:

(...) giver et levende sprog og en rigtig god fortælling, som er ret let læst. Det evigt aktuelle emne med kærester bliver godt belyst fra begge sider, ligesom problemerne i deres familier er genkendelige for alle.

Jeg er super glad for lektørudtalelsen, fordi den anbefaler min bog - det er jo altid lidt nervepirrende med sådan en lektør, da den er vejledning til indkøb på bibliotekerne. Så jeg er super tilfreds.

Som bonusinfo er jeg i gang med den tredje bog, og det tegner rigtig godt for de to piger. Jeg elsker, at jeg efterhånden kender dem så godt, og de kommer også virkelig ud for nogle ting her i den næste roman. Mere om alt det snart. 

Løgnen

At rejse er at leve, at skrive er at leve

H.C. Andersen sagde engang, at rejse er at leve. Det er måske et af de mest kendte litteraturcitater fra Danmark. Det tror jeg. Men det er også et af de citater, jeg virkelig har taget til mig, som jeg har gjort til en levemåde.

Jeg har lige rejst rundt i Mellemamerika i tre måneder. Fantastisk natur, vulkaner, postkortstrande, overvældende dyreliv. Så forskelligt fra vores lille margueritland med flade marker og nåletræer. Det gode ved sådan en rejse er, at jeg bliver ladet op. Ikke kun med oplevelser, solskin og familieliv. Også ladet op til hverdagen herhjemme. At rejse er at leve, det er at leve godt. At rejse får mig til at længes efter den sprøde forårsvind herhjemme og mit kontor.

At rejse er at leve, at skrive er at leve. I hvert fald for mig. For at skrive er vel lidt ligesom at rejse. Når jeg skriver, tankerejser jeg, og for en stund er jeg væk fra hverdag og vasketøj, jeg er endda væk fra mit kontor. Den fordybelse er ligeså givende som at rejse. Det er det, jeg giver mig i kast med nu. Jeg har en ungdomsroman, jeg skal have redigeret færdig. Jeg er næsten i mål. Og så har jeg andre projekter, jeg skal i gang med. Den tredje bog om Mathilde og Yasemin, nogle letlæsningsbøger og så måske et helt nyt stort projekt, når nu jeg bliver færdig med min ungdomsroman. Alt det er jo udover freelancerlivet, som også skal plejes.

Så jeg kan godt drømme mig lidt væk til fjerne himmelstrøg og eventyrfølelsen - men så er det heldigt, at skrive er at leve, ikke? 

IMG_9226.jpg

Rio Celeste, Costa Rica, 2017

IMG_5846.jpg

Tikal, Guatemala, 2017

IMG_7840.jpg

Santa Ana-vulkanen, El Salvador, 2017

I sne og slud skal posten ud

Og i dag kom postbuddet gennem sneen med Løgnen til mig. Åh, hvor er den bare fin! Det er min anden roman, jeg står med i hånden, og det er altså en skøn, skøn følelse. Det var helt fantastisk at stå med den første bog, for pludselig var jeg jo debuterende forfatter - men nu står jeg med min anden bog, og jeg føler, at jeg måske er på vej til at blive rigtig forfatter :)

Jeg er spændt på, hvordan Løgnen bliver modtaget, og om lektørudtalelsen bliver god. Jeg er i hvert fald virkelig tilfreds med den. Mathilde og Yasemin oplever igen mange spændende ting. Noget med et upassende kys, en træls kusine og en kæreste, der måske ikke længere vil være kærester. Og så om at lyve eller måske ikke helt fortælle hele sandheden.

En dag på forfatterkontoret

Sådan ser det ud, når jeg skriver en ungdomsroman. Post its på væggen, et udpluk af inspirationslitteratur, bunker af redigeringspapirer, læsebriller ... Og så rejsemagneter, udgivelser, pynt og nips.

Det er en svær bog at skrive, denne Noah. Jeg er egentlig slet ikke sikker på titlen, går måske efter noget mere poetisk, så det må være arbejdstitlen indtil nu. Nu mangler jeg ikke meget, tre kapitler og så en gennemredigering. Nogle gange kan jeg godt miste pusten. Det er ikke romantisk at skrive en roman, det er hårdt arbejde.